Német filterkávé bajnokság – 2021 – The German Brewers Cup

Kategória: bajnokság | filterkávé

2021.12.07.

A Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita érzékszervi és vizuális világbíró a Német Nemzeti Filterkávé-bajnokságon

Nagy-Bertók Anita

Hosszú kihagyás után végre újraindultak az események a kávé szakembereinek világában is. Október első hétvégéjén megrendezésre került a Német Nemzeti Filterkávé-bajnokság (German Brewers Cup) Frankfurtban, melyen Anita is részt vett, mint zsűritag, így elsőkézből szereztünk információkat erről a rangos eseményről.

A bajnokság évente kerül megrendezésre, és a tétje pedig nem kevesebb, mint az SCA Filterkávé készítő világbajnokságra (WBRC) való kijutás. Idén erre Milánóban kerül sor október végén (10.24.-26.), a HOST-on, mely a világ egyik legnagyobb vendéglátással foglalkozó rendezvényközpontja.

A világbajnokságot a Specialty Coffee Association (SCA) által alapított World Coffee Events (WCE) szervezi. A WCE vezető szerepet tölt be a kávéközösség rendezvényeinek megvalósításában világszerte. Küldetésük, hogy olyan eseményeket hozzanak létre, amelyek vonzóak a kávét kedvelő szakemberek és amatőrök számára egyaránt annak érdekében, hogy népszerűsítsék a kávéfogyasztás kultúráját. A jelenlegi portfóliójuk magába foglalja többek között a Kávé világbajnokságot (World Coffee Championship); a Barista világbajnokságot (World Barista Championship), a Kávékóstoló világbajnokságot (World Cup Tasters Championship), a Latte Art világbajnokságot (World Latte Art Championship), az Alkoholos kávékoktél készítő világbajnokságot (World Coffee in Good Spirits Championship) és a Filterkávé készítő világbajnokságot is (World Brewers Cup). Ez utóbbinak célja, hogy bemutassa a manuális technikákkal való filterkávé készítés készségét.

 

Anitát, a Német Nemzeti Filterkávé-bajnokságra (German Brewers Cup) hívta meg a német kávéegyesület, mely több ország legjobb szakembereit válogatja össze erre az eseményre, így biztosítva a bajnokság megfelelő szakmai színvonalát. Egy versenyzőt egyébként egy 5-6 fős zsűri bírál a bajnokság során. A zsűri csapatot egy főbíró vezeti, akinek feladata főként a versenyző technikai tudásának és konzisztens munkafolyamatának megítélése. Neki segít 3 érzékszervi bíró, mint amilyen Anita is. Ők azok, akik meg is kóstolják és pontozzák az elkészült kávékat. A világon alig több mint 50 igazolt érzékszervi bíró közül, Anita az egyik, aki Magyarországon ráadásul az egyetlen, aki igazolt érzékszervi világbíróként tevékenykedik. A Roastarnál így kiváltságos helyzetben vagyunk, mert Anita egyedülálló képességeinek köszönhetően biztosítani tudjuk a kávék pontos minőségi besorolását, illetve az új kávék vagy kávékeverékek fejlesztése esetén garantált a magas minőségű ízharmónia. Az, hogy rendszeresen hívják zsűrizni különböző bajnokságokra, pedig garancia arra, hogy mindig a legújabb trendek és természetesen ízek világát is hazahozza nekünk. A német bajnokságon az ő és a csapat munkáját még egy vagy két úgynevezett „shadow” bíró segítette, akiknek a feladata, hogy mindent feljegyezzenek, amit a versenyző elmond a kávé prezentálásának során.

A versenyző baristákat kétféle kihívás elé állították a bajnokságon: úgynevezett kötelező és szabadon választott kategóriában is versenyeztek.

1. A kötelező kör során minden résztvevő teljesen azonos feltételekkel indult. Ugyanolyan vizet, ugyanolyan szemes kávét, ugyanazt a kávéörlőt kapták, amelyből a lehető legjobb kávét kellett készíteniük. Tulajdonképpen itt csak az elkészítési mód az, amit szabadon választhattak. A baristáknak hét percük volt arra, hogy elkészítsenek és mind a három bírónak felszolgáljanak egy egyedileg készített filteres kávét.

2. A szabadon választott körben már teljesen önállóan választhatták ki a baristák, hogy milyen kávét, milyen vizet és milyen eszközöket használnak a kávé elkészítéséhez. Itt már nem csak a tökéletes kávé elkészítése volt a cél, de a felszolgálás módja is nagy hangsúlyt kapott. Fontos a kávé esztétikus felszolgálása, illetve a megfelelő és pontos háttérinformáció prezentálása a zsűrinek, mint például az ízek, illatok, savasság, testesség megfelelő leírása.

A két kör összesített eredményei alapján dőlt el, hogy ki teljesített a legjobban. A 14 versenyző közül a 6 legjobb került a döntőbe. Végül a legmagasabb pontszámot Nicole Battefeld-Montgomery érte el, így ő lett a német filterkávé készítő bajnok. aki képviselheti Németországot az SCA Filterkávé készítő világbajnokságon (World Brewers Cup) Milánóban. Nicole 8 éve dolgozik a Specialty kávék világában. Dolgozott már kávépörkölőként, oktatóként, zöld kávé beszerzőként és baristaként is, most pedig még versenyez is. Jelenleg a németországi kirendeltségű professzionális kávégépeket gyártó és forgalmazó Rancilio Group-nál dolgozik. Anitának sikerült vele egy villáminterjút is készítenie, amit itt  olvashattok. Megtudhatjátok, hogyan készült a bajnok a versenyre, és azt is, hogy ő hogyan szereti a reggeli kávéját.

A Német SCA nagyon magas színvonalú eseményt szervezett. Jó volt látni, hogy a hosszú kényszerszünet után is minden szakember ugyanolyan lelkesedéssel, és profizmussal volt jelen, mintha csak tegnap lett volna az utolsó hasonló lehetőség, hogy a kávé mesterei összemérjék tudásukat. Ha gyakorló barista vagy és te is kedvet kaptál a versenyzéshez, ajánljuk figyelmedbe a versenyre felkészítő képzéseinket. Ha még tanulnád a filterkávé készítés csínját-bínját, akkor neked az SCA Brewing képzéseiket javasoljuk. Ha pedig érdekesnek találod és szívesen fejlesztenéd érzékszervi képességeidet és szeretnéd megtudni, hogyan kamatoztathatod ezt a kávéiparban, akkor neked az SCA Sensory képzéseink valók. De ha csak megkóstolnál egy-két igazán jó kávét, akkor is várunk szeretettel az úgynevezett Cupping workshopunkra, ahol barátaiddal vagy családoddal egy vezetett kávékóstolás keretein belül elmélyülhettek a kávék világában.

A német filterkávé bajnokság 2021 TOP3
A német filterkávé bajnokság 2021 TOP3
A német filterkávé bajnokság 2021 TOP3

Kövessen minket!

Kapcsolat

Nagy-Bertók Anita (AST)

l

Kérdése van? Tegye fel itt!

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Általános Szerződési Feltételek

Süti tájékoztató

Minden jog fenntartva! - roastar.hu

Weboldal: Juda

Share This