Latte Art világbajnokság 2022 – Milánó

Kategória: bajnokság | latte art

2022.08.08.

zsűritagok a bajnokságon

Hol is tölthetnék az időt a kávé szerelmesei nyáron Olaszországban? Mondjuk egy kávé bajnokságon? Nyilván. Főleg, ha egy nem is akármilyen, hanem egyenesen világbajnokságról van szó. Június 23-25. között ugyanis megrendezésre került a Kávé világbajnokság (World Coffee Championshop – WCC) a Milánói Kongresszusi Központban. Mi is ott jártunk ugyanis a Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita zsűrizte az egyik kategóriát.

Ezúttal öt különböző kategóriában versenyeztek a világbajnoki címért az országok legjobbjai:

  1. Latte Art (World Latte Art Championship)
  2. Alkoholos kávékoktél készítés (World Coffee in Good Spirits Championship)
  3. Kávékóstolás (World Cup Tasters Championship)
  4. Cezve/Ibrik – Török kávé készítés (Cezve/Ibrik Championship)
  5. Kávépörkölés (World Coffee Roasting Championship)
zsűrizés a bajnokságon

Anita a Latte Art kategória zsűrijeként vett részt az eseményen, mint vizuális világbíró. Utoljára tavaly ősszel járt Milanóban, amikor a Filterkávé készítő világbajnokság zsűri csapatát erősítette. Ahhoz képest a Latte Art világbajnokság annyiban más, hogy itt elsősorban a vizuális szempontból minél kreatívabb, már-már művészi kávéköltemények megalkotása a cél. Persze ezen felül különböző technikai követelményeknek is meg kell felelni. Idén 27 ország képsivelője versenyzett a világbajnoki címért ebben a kategóriában.

A verseny során az első fodulóban a versenyzők készítenek egy kreatív mintát, ezt nevezik egyébként Art Bar-nak. Majd a színpadon folytatják a munkát, ahol készíteniük kell két egyforma latte-t úgynevezett szabad, kézi öntéssel és két egyforma designer latte-t. Ez utóbbiak esetében már megengedett segédeszköz használata is, amivel rajzolni tudnak az ital felszínére.
arab kávékiöntő
Idén az elődöntőbe 12 versenyző jutott tovább, akik már a szabad, kézi öntéssel készülő latte-n felül szintén szabad, kézi öntéssel készülő macchiato-t is prezentáltak a zsűrinek. Közülük került a legjobb 6 versenyző a döntőbe, ahol szabad, kézi öntésű és designer latte-t is készítettek. Ezeket a zsűri pontozta és természetesen a legmagasabb összpontszámot elért versenyző lett a világbajnok. A zsűri elsősorban a vizuális elemeket, a kreativitást, a rajzok és öntések egyformaságát, a tej és az eszpresszó crema közötti kontrasztot és az összbenyomást pontozza. Ebben a kategóriában egy technikai bíró figyeli, hogy hogyan készíti a versenyző az espresso-t, illetve gőzöli a tejet. A vizuális elemeket pedig két vizuális bíró is szemügyre veszi és értékeli.

A döntőbe idén Olaszország, Dél-Korea, Tajvan, Ausztrália, Malajzia és Görögország képsivelői jutottak be. A világbajnok pedig a házigazda Olaszország versenyzője lett: Carmen Clemente. Anita vele készült interjúját itt  olvashatjátok. Carmen megosztotta velünk, hogyan is sodródott a kávék világába és hogyan készült a világbajnoki megmérettetésre.

Latte Art világbajnokság 2022 - Milánó - résztvevőkkel

Ha téged is érdekel a Latte Art világa, vagy szívesen képeznéd tovább baristáidat ilyen téren is, érdemes kipróbálnod a Latte Art tanfolyamunkat. De ezen felül is biztosan találsz képzéseink között olyat, amire neked vagy baristáidnak szüksége lehet. A kezdőktől a haladókig, mindenkinek tudunk újat mutatni. A képzéseket a Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita vezeti, akinek a szakértelmével garantált, hogy első kézből juthattok hozzá a legújabb trendekkel kapcsolatos információkhoz is.

A Roastar egyébként akár abban is támaszod lehet, hogy egyéni igényeidre szabott kávékeveréket alkosson vendéglátóipari egységed számára. Akár egy vezetett kóstolás, keretein belül, ahol több kávéfajtával is megismerkedhetsz, hogy kiválaszd számodra a legmegfelelőbb irányt.

Kövessen minket!

Kapcsolat

Nagy-Bertók Anita (AST)

l

Kérdése van? Tegye fel itt!

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Általános Szerződési Feltételek

Süti tájékoztató

Minden jog fenntartva! - roastar.hu

Weboldal: Juda

Share This