A Kávé világbajnokságra (World Coffee Championship – WCC) idén október 22-26. között került sor, Milánóban a HOST-on, mely a világ egyik legnagyobb vendéglátással foglalkozó rendezvényközpontja. A világbajnokságot a Specialty Coffee Association (SCA) által alapított World Coffee Events (WCE) szervezte. Három kategória eseményei folytak párhuzamosan:
- A Barista világbajnokság (World Barista Championship)
- A Filterkávé készítő világbajnokság (World Brewers Cup Championship)
- A Kávékóstoló világbajnokság (World Cuptasters Championship)
Az idei világbajnokságon 31 ország képviseltette magát, melyek közül a Svájcot képviselő Matt Winton került ki győztesen.
Mivel az esemény küldetése többek között a kávéfogyasztás kultúrájának népszerűsítése, az ide ellátogató résztvevők és nézők többféle speciális pörkölők által bemutatott, a világ minden tájáról származó kávét ismerhettek meg a WCC bárban. Itt kóstolhatták meg az érdeklődök a Roastar kávéit is, egészen pontosan három félét.
– Etióp Gericha Guji régióból. Heirloom variáns.
Mosott eljárással feldolgozott kávé. Kifejezetten olyan pörköléssel készült mely filterkávék készítésére a legmegfelelőbb. Vagyis az elkészült filterkávék maximálisan hordozzák a termőterületre jellemző savakat és ízjegyeket.
Legjellemzőbb ízjegyek: citrom, citromfű, zöld tea
A Roastar etióp kávénkat két versenyző is elkészítette a WCC bárban a kóstolni vágyóknak:
Mikael Jasin – A Barista világbajnokság versenyzője V60-as eszközzel.
Tarykina Tanya – a 2019-es Cezve/Ibrik világbajnokság 2. helyezettje, aki szintén a V60-as eszközt választotta a kávé elkészítéséhez.
– Brazil Caramel Mount, Red Catuai variáns.
Santa Barbara farm, Monte Carmelo. Anaerob fermentációs feldolgozás. Termesztő: Norival Alves Mundim.
Legjellemzőbb ízjegyek: magas édességű, érett fekete cseresznye, csokoládé.
A Roastar Brazil kávénkat Thamba Maran Indiai barista próbálta ki és készítette el Chemex eszközzel.
– Mexikó Rockstar
Black honey feldolgozás. Cafesito Sabroso farm. Highland Zone, Tenejapa Chiapas régió. Bourbon variánsok.
Anaerob fermentált feldolgozás.
Legjellemzőbb ízjegyek: sült banán, magas intenzitású aroma, citrus gyümölcsök és mandula utóíz.
A Mexikói Rockstar kávénk Kalitán és Chemexen készült. Több versenyző is kiszemelte magának és elkészítette a vendégeknek.
Specialty kávéink szerencsére nem csak a világbajnokságon, de itthon is elérhetőek. A széles választékból biztosan meg tudja nálunk találni a legmegfelelőbbet bármely vendéglátóipari egység a saját igényeinek megfelelően. A Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita szakértelmével pedig garantált a minőségi és akár egyéni igényekre szabott kávékeverék megalkotása.
Ha szívesen kipróbálnád valamelyik kávénkat, de nem tudod pontosan, melyik lehet a legmegfelelőbb, javasoljuk Cupping workshopunkat, ahol a barátokkal vagy a családdal egy vezetett kávékóstolás keretein belül ismerhetsz meg többféle kávét, hogy kiválaszd az igazit. Nálunk nem csak a legmegfelelőbb kávét választhatod ki kávézód, vagy éttermed számára, de egyben a megfelelő képzéseket is elérheted jövendőbeli, vagy fejlődni vágyó baristáid számára.