Roastar világbíró a Katari nemzeti Barista & Latte Art bajnokság 2022 zsűrijében

Kategória: bajnokság | barista | latte art

2022.05.13.

zsűritagok a bajnokságon

Idén rendezték meg először a Katari nemzeti Barista & Latte Art bajnokságot, Dohában. Nagy Bertók Anita, a Roastar Head of coffee-ja, aki az egyetlen Magyarországon tevékenykedő érzékszervi és vizuális világbíró felkérést kapott az esemény szervezőitől, hogy zsűrizze a versenyzőket. Így történt, hogy Anita Dohában töltött néhány napot, hogy megossza tapasztalatait és maga is újabb tapasztalatra tehessen szert. Hogy milyen élményekkel gazdagodott, melyeket a Roastar kávék fogyasztói és képzések résztvevői is élvezhetnek majd, erről számolunk be most.

Hasonlóan a tavalyi Német Nemzeti Filterkávé-bajnoksághoz  és a milánói Kávé világbajnoksághoz, a katari bajnokság is egy olyan esemény, ahol rengeteg kávékészítő szakember gyűlt össze, hogy tapasztalatot cseréljen és együtt ünnepelje a kávézás örömét. A Katari nemzeti Barista & Latte Art bajnokságra 2022. március 24.-26. között került sor, Dohában, a Quatsca – Qatar Coffee Community szervezésében. Anita barista kategóriában érzékszervi bíróként, Latte Art kategóriában pedig vizuális bíróként volt jelent az eseményen.

zsűrizés a bajnokságon
A verseny helyszínéül a szervezők egy parkot választottak, ami nagyon izgalmasnak bizonyult több szempontból is. Egyrészt az Al Bidaa park tengerparthoz való közelségének, a szabadtér hangulatának és a napsütésnek köszönhetően igazi fesztiválhangulat tudott kialakulni. Másrészt azonban kihívást is jelentett a versenyzőknek főleg, amikor felkerekedett a szél kisebb-nagyobb homokviharokat okozva. Ez nem egészen az az izgalom volt, amire a versenyzők vágytak, de a szervezők profi módon kezelték ezt a helyzetet is, és végül mindenki számára biztosították a megfelelő körülményeket a színpadon való szerepléséhez.

De miért nem volt eddig nemzeti bajnokság Katarban? – merülhet fel a kérdés. Nos, itt még csak az utóbbi pár évben terjedt el igazán a Specialty kávé, és mostanára lett jellemző, hogy már találhatunk Specialty kávézókat Doha-ban. Így most látták a helyiek elérkezettnek az időt, hogy szervezzenek egy eseményt, melyen az ott élő baristák meg tudják mutatni tudásukat. Nem meglepő módon az arab kávé itt a legelterjedtebb, leginkább ilyen fajtákból készítik a Specialty kávékülönlegességeiket is.

A versenyzők két kategóriában is megmérethették magukat, ahogy az a bajnokság nevéből is kiderül. Barista és Latte Art kategóriában versenyeztek a jelentkezők. Mindkét kategóriában 12 versenyző lépett a színre. A barista kategóriában minden versenyző készített 4 db eszpresszó kávét, 4 db tejes italt és 4 db signature italt. Az elkészült italokat pedig 4 érzékszervi bíró, 2 technikai bíró és egy főbíró pontozta. A versenyzők maguk választhatták ki a kávét, amit használtak. Ebből készítették el az italokat, majd prezentálták azokat. Az italok elkészítése közben volt lehetőségük elmagyarázni, miért éppen az adott kávét hozták. Ekkor tudhattunk meg sokat a kávé termesztőjéről, eredetéről, a variánsról, illetve a termesztés és a feldolgozás pontos részleteiről is. Valamint a pontos recept is kiderült, ami szerint egy-egy versenyző készíti a bemutatandó eszpresszóját.

John Ray de Huzman, a bajnokság barista győztese

A Barista kategória győztese John Ray de Guzman lett, aki 2017-ben kezdte kávés pályafutását, amikor is egy mini Latte Art verseny nézőjeként magával ragadta a kávék világa, olyannyira, hogy rögtön el is kezdett különböző kávés szakmai képzéseket, majd kifejezetten barista állást keresett, hogy megtanulhassa a szakma gyakorlati részét. Nagyon úgy tűnik, hogy sikerült is neki. Anita a versenyt követően el tudta csípni őt egy villáminterjú erejéig, így még néhány izgalmas dolog kiderült a friss bajnokról.

 

A kávé világa, azért is érdekes, mert mindig tud újat mutatni, akármerre utazunk a világban. Anita Katarból hazahozta nekünk az arany kávé élményét. Persze, azért Katarban sincs aranyból a kávé, de a hagyományos arab kávékiöntőben – Dallah – készült arab kávé sárgás színe miatt, mégis arany kávénak nevezik ezt a különlegességet. A Dallah fémből készül és hosszú csőre van, önmagában is nagyon szép, gazdagon díszített darab. Nem csak a kávé szervírozására használják, hanem ebben is főzik meg.

Érdekessége az elkészült italnak, hogy egyáltalán nem hasonlít arra a kávéra, amit mi iszunk, sem kinézetében, sem pedig ízében. A kávészemeket nagyon világosra pörkölik, adnak hozzá kardamont és sáfrányt, így lesz a végeredmény egy aromás és meglehetősen kesernyés, majdnem áttetsző sárgás ital. Ezt mézédes datolyával, illetve tahinivel szolgálják fel. Együtt fogyasztva nagyon kellemes a datolya édessége, a tahini sós jellege és a kávé kesernyés íze, melyek együtt igazi ízharmóniát képeznek.

arab kávékiöntő

Szerencsére itthon is sok különleges kávé kóstolása vár ránk. Ha szeretnéd egy olyan csapatra bízni magad, akik mögött több tíz éves szakmai múlt áll, és akik folyamatosan dolgoznak azon, hogy kövessék a legújabb trendeket, hogy a legjobbat hozzák ki a kávékból és a kávékészítő szakemberekből, akkor fordulj hozzánk bizalommal.

A Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita szakértelmével garantált a minőségi, és akár egyéni igényekre szabott kávékeverék megalkotása vendéglátóipari egységed számára. Akár egy vezetett kóstolás, keretein belül, ahol több kávéfajtával is megismerkedhetsz, hogy kiválaszd számodra a legmegfelelőbb irányt.

Ha pedig abban is szívesen képeznéd magad vagy kollégáidat tovább, hogy hogyan hozd ki a legjobbat a különböző profilú kávékból, várunk képzéseinkre,

Kövessen minket!

Kapcsolat

Nagy-Bertók Anita (AST)

l

Kérdése van? Tegye fel itt!

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Általános Szerződési Feltételek

Süti tájékoztató

Minden jog fenntartva! - roastar.hu

Weboldal: Juda

Share This